Słodzone i gazowane – jak napoje niszczą zęby
W szklance coli znajduje się ok. 5 łyżeczek cukru, w takiej samej ilości lemoniady ok. 3 łyżeczek. To już samo w sobie zabójstwo dla organizmu. To niestety jednak nie koniec – tragedii dopełniają dodawane do słodzonych, gazowanych napojów kwasy.
Oranżady i napoje typu cola zawierają około 10 g cukru dodanego w 100 ml, lemoniada około 6 g. Oznacza to, że jedna szklanka tego rodzaju napoju to dawka cukru odpowiadająca 3-5 łyżeczkom. Puszka gazowanego napoju słodzonego o objętości 355 ml zawiera do 40 gramów (około 8 łyżeczek) cukru! (WHO).
Co gorsza, napoje gazowane zawierają dodatkowo kwasy: głównie cytrynowy, jabłkowy, węglowy, kwas ortofosforowy oraz jako antyutleniacz – kwas askorbinowy, przyczyniające się dodatkowo do erozji szkliwa.
Demineralizacja szkliwa rozpoczyna się przy obniżeniu pH płytki nazębnej do około 5,5, erozja szkliwa ma miejsce przy pH 4,5. Szybki rzut oka na poniższą tabelę pozwoli zrozumieć dewastujący wpływ słodzonych i gazowanych napojów.