Dietetyczne nawyki, które chronią dzieci przed próchnicą

Dietetyczne nawyki, które chronią dzieci przed próchnicą

Niezbędnymi elementami zapobiegania chorobie próchnicowej dzieci są: regularne i zgodne z zasadami wykonywanie zabiegów higienicznych w jamie ustnej, regularne wizyty u dentysty połączone z wykonywaniem zabiegów profilaktycznych (pierwsza wizyta dziecka powinna mieć miejsce między 6. a 12. miesiącem życia) oraz właściwe, kariostatyczne, nawyki dietetyczne.

WIEK DZIECKA: 0-12 miesięcy

  • butelka z pokarmem lub karmienie naturalne stosowane tylko w porach karmienia (nie jako uspokajanie),
  • przed snem, drzemką lub w trakcie snu karmimy tylko wodą,
  • nie zanurzamy smoczka w słodkiej substancji,
  • wprowadzamy karmienie z kubka po 6. miesiącu życia,
  • odstawiamy karmienie z butelki w 12.-18. miesiącu,
  • unikamy stałego stosowania kubka z „dzióbkiem”,
  • unikamy podawania próchnicotwórczych przekąsek między posiłkami,
  • wprowadzamy odpowiednie niepróchnicotwórcze przekąski.

WIEK DZIECKA: 13-24 miesiące

  • ograniczamy częstość i czas karmienia piersią,
  • nie karmimy przed snem i w nocy,
  • butelka z pokarmem lub karmienie naturalne tylko w porach karmienia (nie jako uspokajanie),
  • odstawiamy karmienie z butelki po 12. miesiącu życia,
  • nie zanurzamy smoczka w słodkiej substancji,
  • w nocy i przed snem nie podajemy napojów innych niż woda,
  • wody smakowe oraz słodzone płyny i pokarmy płynne oraz napoje gazowane są niewskazane,
  • nie przekraczamy zalecanej ilości soków owocowych i podajemy je dziecku w czasie posiłku,
  • napoje podajemy w kubku (unikamy stałego stosowania kubka z „dzióbkiem”),
  • wprowadzamy pokarmy coraz mniej rozdrobnione, unikamy pokarmów kleistych i retencyjnych,
  • preferujemy spożywanie przez dziecko chrupiących, surowych owoców i warzyw,
  • przestrzegamy zaleceń dotyczących liczby posiłków,
  • regularnie i zgodnie z zasadami wykonujemy zabiegi higieniczne w jamie ustnej.

WIEK DZIECKA: po ukończeniu 2. roku życia

  • spożywamy posiłki o regularnych porach dnia, unikamy przekąsek i zachowujemy odpowiednią długość przerw między posiłkami,
  • ograniczamy spożywanie wysokorafinowanych pokarmów kariogennych na korzyść mniej kariogennych, niskoprzetworzonych (owoce, warzywa, mięso, produkty pełnoziarniste),
  • promujemy pokarmy o konsystencji twardej, unikamy potraw papkowatych i kleistych,
  • pokarmy zawierające cukier i kwasy podajemy w czasie głównych posiłków,
  • kończymy posiłki spożyciem pokarmu obojętnego dla tkanek zęba, najlepiej sera twardego,
  • eliminujemy z diety napoje gazowane i słodzone,
  • ograniczamy spożycie soków owocowych na korzyść spożywania owoców; pijemy mleko i wodę niegazowaną,
  • rezerwujemy spożywanie słodyczy i słodkich napojów na „specjalne okazje”; nie przetrzymujemy pokarmów/płynów kariogennych w jamie ustnej, napoje słodzone pijemy przez słomkę,
  • stosujemy substytuty cukru, zwłaszcza ksylitol,
  • po ukończeniu 4. roku życia korzystne jest żucie bezcukrowej gumy przez krótki czas po posiłku.